OPTIMIZACIJA PROCESA EKSTRAKCIJE ANTOCIJANA IZ SEMENJAČE CRNE SOJE ZA PRIPREMU FUNKCIONALNE HRANE OD KUKURUZA - Nikolić, Valentina (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2022)
Semenjača crne soje ima značajan sadržaj antocijana koji mogu pozitivno uticati na zdravlje potrošača kroz prehrambene proizvode obogaćene ekstraktima ovih vrednih bioaktivnih jedinjenja. Istovremeno, upotrebom sojine semenjače, sporednog proizvoda prerade soje, dodatno se valorizuje ova sirovinu. Ispitivana je mogućnost obogaćivanja zrna kukuruza šećerca ekstraktom antocijana. U eksperimentima ekstrakcije antocijana iz semenjače crne soje primenjeno je nekoliko postupaka sa sirćetnom kiselinom. Tokom procesa mariniranja, zrna su promenila boju, menjajući standardnu žutu boju u tamnocrvenu. S obzirom da su posle izvesnog vremena nalivi za mariniranje sa dodatkom limunske kiseline postali zamućeni (opalescentni), u nastavku istraživanja je korišćena mlečna kiselina kao stabilizator antocijana. U zavisnosti od uslova ekstrakcije, spektrofotometrijski utvrđen sadržaj ukupnih antocijana u rastvoru varirao je od 3541,90 do 5387,70 mg CGE/g d.m., a u zrnu mariniranog kukuruza između 179,89 i 286,05 mg CGE/g. Posle sedam dana, ukupan sadržaj antocijana u zrnu nije značajno povećan, pa je ovaj period odležavanja izabran kao optimalan za mariniranje proizvoda od kukuruza.