OCENA KVALITETA SEMENA RAZLIČITIH PARTIJA KUPUSA TOKOM STARENJA - Poštić, Dobrivoj (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2022)
Cilj istraživanja je bio da se izvrši ocena uticaja godine i partije semena na najznačajnije pokazatelje kvaliteta semena kupusa. Ispitivanje kvaliteta semena devet različitih partija kupusa Potomak F1, izvedena su tokom tri godine (2019, 2020 i 2021). Analiza energije klijanja, ukupne klijavosti, nenormalnih klijanaca i mrtvog semena kupusa pokazala je visoko značajne razlike (р<0,01) pod uticajem faktora godina (Y), dok je uticaj partija semena (L) i interakcija (Y × L) na ispitivane pokazatelje bio na nivou (р<0,05). Najjače korelacije između ispitivanih parametara kvaliteta semena zabeležene su u prvoj godini i slabile su drugoj i trećoj godini. U prvoj godini zabeležena je značajna korelacija (r = 0,84779, p<0,01) između energije klijanja i ukupne klijavosti, odnosno u drugoj godini (r = 0,75057, p≤0,05), dok je u trećoj godini izostala. Visoka negativna međuzavisnost dobijena je između ukupne klijavosti i mrtvog semena (r = -0,94363, p<0,001) i nenormalnih klijanaca (r = -0,78019, p<0,05). Takođe, negativna korelacija utvrđena je između energije klijanja i mrtvog semena (r = -0,80000, p<0,01) i nenormalnih klijanaca (r = -0,66144, p<0,05). Zabeleženo je da se energija klijanja i ukupna klijavost ispitivanog semena kupusa smanjuju sa povećanjem starosti semena, za razliku od broja nenormalnih klijanaca i mrtvog semena, koji rastu sa starenjem semena. Na osnovu dobijenih rezultata možemo konstatovati da se ukupna klijavost visoko hibridnog konvencionalnog semena kupusa veoma zanačajno smanjuje tokom starenja, kao direktna posledica veoma značajnog povećanja broja nenormalnih klijanaca.