MERENJE SNAGE I ENERGIJE VETRA KORIŠĆENJEM ANEMOMETRA BEZ POKRETNIH DELOVA - Vujičić, Bojan; Ličina, Boris; Sovilj, Platon; Vujičić, Vladimir (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Rad se bavi primenom novorazvijenog anemometra bez pokretnih delova. On je digitalizovan i ima ugrađenu elektroniku koja vibracije dva aluminijska nepokretna rama pretvara u dva digitalna signala: jedan, koji prikazuje jačinu (moduo brzine) vetra, i drugi, koji prikazuje njegov smer. Oba signala se koriste za potrebe računanja snage i energije vetra. U ranijim radovima je pokazano da dvobitna stohastička digitalna merna metode prevazilazi (eliminiše) problem ofseta analognog sabirača. Autori ovog rada primenjuju tu ideju na digitalni izlaz senzora gde ulogu ofseta analognog sabirača preuzima integralna nelinearnost digitalnog izlaza anemometra. Prvi korak u tom pravcu jeste digitalno diterovanje izlaza senzora. Ovaj princip je detaljno prikazan, kao i gruba ocena dobitka tačnosti u merenju energije vetra. U radu je pokazano da tačnost u merenju energije vetra nije lošija od granične tačnosti u slučaju anemometra sa šoljicama koji generiše sinusoidalni napon.Anemometar se sastoji od dva nepokretna aluminijumska rama koji su pod uglom od pi/2. Vetar na njima stvara vibracije koje se digitalno mere, lokalno obrađuju i pretvaraju u dva niza digitalnih podataka:o trenutnom intenzitetu vibracija srazmerno apsolutnoj vrednosti brzine vetra i trenutnoj vrednosti ugla pod kojim vetar duva. Namenjen je upravljanju jedrećim dronovima sa morima (u prvom redu – italijanskom) na kojima nema niskih temeperatura i eventualno ledene kiše (komentar autora). Elektronika za obradu je integrisana u anemometar i on, nominalno, ima dva digitalna izlaza