MOGUĆNOSTI PRIMENE SUVE DESTILERIJSKE DŽIBRE U SMEŠAMA HRANIVA - Nikolić, Valentina; Milašinović-Šeremešić, Marija; Radosavljević, Milica; Simić, Marijana; Žilić, Slađana; Vančetović, Jelena; Božinović, Sofija (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Ispitivana je mogućnost primene suve kukuruzne džibre u smešama hraniva za ishranu domaćih životinja. Kao komponente smeša korišćeni su uzorci cele biljke i zrna hibrida ZP 548 i ZP 655b i uzorci džibre dobijeni od hibrida ZP 548 i ZP 548c (hibrid crvenog zrna). Uzorci kukuruzne džibre, sporednog proizvoda procesa dobijanja alternativnog goriva – bioetanola od zrna kukuruza, dobijeni su postupkom odvojene dvostepene hidrolize i fermentacija skroba iz uzoraka kukuruznog brašna. Metoda se zasniva na korišćenju komercijalnih enzimskih preparata u fazama hidrolize kukuruznog skroba i primeni kvasca S. cerevisiae var. ellipsoideus tokom fermentacije hidrolizata. Uzorci ukupne džibre sušeni su u ventilacionoj sušnici na temperaturi 60˚C u trajanju od 48h. a potom samleveni u laboratorijskom mlinu. Sadržaj proteina kretao se od 12,42% do 31,18%, vlage od 5,49% do 9,55%, a pepela od 1,85% do 4,37%. Sadržaj NDF-a kretao se od 13,90% (zrno ZP 548 + 15% džibre ZP 548) do 48,13% (cela biljka ZP 655b + 20% džibre ZP 548c); ADF-a od 2,96 % (zrno ZP 548 +15% džibre ZP 548c) do 20,69% (cela biljka ZP 655b + 10 % džibre ZP 548c); ADL-a od 0,27 % do 2,44 %: hemiceluloze od 10,69% do 30,17% i celuloze od 2,62 % do 18,32%. In vitro svarljivost suve materije određena enzimskom pepsin-celulaznom metodom kretala se u rasponu od 55,20% do 89,76%. Na osnovu dobijenih rezultata ustanovljeno je da su uzorci suve kukuruzne džibre dobijeni od zrna žutog i crvenog hibrida kukuruza pogodni kao hranivo za pripremu smeša za ishranu domaćih životinja.