BIOLOŠKA HRANLJIVA VREDNOST OPLEMENJIVAČA ZEMLJIŠTA NA BAZI ZEOLITA - Ugrinović, Milan (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
U objektima zaštićenog prostora Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci, obavljen je niz eksperimenata s ciljem utvrđivanja biološke hranljive vrednosti novostvorenih oplemenjivača zemljišta na bazi zeolita osmišljenih da zamene ranije registrovani komercijalni oplemenjivač (ZeoPlant™) koji je u ogledima korišćen kao kontrolni tretman. Praćeni su visina biljke, broj listova i sveža biomasa zelene salate (Lactuca sativa L. var. Neva) koja je korišćena kao test biljka. Tokom preliminarnih eksperimenata verifikovan je optimalan odnos obogaćenih zeolita u mešavinama supstrata na bazi treseta (oko 25% zapreminski), kao i upotrebljivost pirotskog treseta za pripremu mešavina supstrata za proizvodnju rasada povrća. U toku finalnih eksperimentalnih aktivnosti, prirodni zeoliti oplemenjeni su različitim tehnološkim postupcima, organskim i mineralnim đubrivima (varijante EZa, EZb, EZc i EZd) i zatim korišćeni za prirpemanje supstrata za proizvodnju rasada zelene salate. Oplemenjeni zeoliti mešani su u optimalnom odnosu sa pirotskim tresetom čineći tretmane (A, B, C i D) a njihova hranljiva biološka vrednost upoređena je sa hranljivom biološkom vrednošću supstratne smeše pomenutog treseta sa optimalnim udelom komercijalnog zeolita (kontrolni tretman). Na osnovu prikupljenih podataka utvrđeno je da je kontrolni tretman pokazao najbolje rezultate za sve ispitivane osobine. S druge strane, razlike između ostalih tretmana nisu bile statistički značajne, ali ukazuju na to da neki od ispitivanih oplemenjivača zemljišta imaju značajan potencijal za primenu u proizvodnji rasada povrća i mogu biti adekvatna zamena ranije registrovanog komercijalnog oplemenjivača zemljišta na bazi zeolita. Za te svrhe, prirodne zeolite odgovarajuće granulacije trebalo bi obogatiti većim dozama tj. koncentracijama hraniva, posredstvom organskih i mineralnih đubriva.