OCENA RIZIKA BANKROTSTVA PRIVREDNIH DRUŠTAVA IZ DELATNOSTI SUŠENJA I SKLADIŠTENJA USEVA I ZASADA - Milić, Dragan; Tica, Nedeljko; Zekić, Vladislav; Popov, Milana; Šepa, Anja; Mihajlov, Zlata; Tekić, Dragana; Novaković, Tihomir (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
U savremenim tržišnim uslovima privredna društva se suočavaju sa različitim rizicima – kreditni rizik, rizik likvidnosti, rizik tokova gotovine i tržišni rizik. Privredna društva bi trebala da predvide ove rizike, na adekvatan način da upravljaju njima kako bi ih sveli na najmanji mogući nivo. Bonitet privrednih društava predstavlja pokazatelj sigurnosti izmirenja obaveza prema svojim poveriocima. U radu su analizirana privredna društva sa sedištem u Vojvodini, koja se bave preradom i konzervisanjem voća i povrća, kao i uslužnim delatnostima u gajenju useva i zasada, što je u stvarnosti delatnost skladištara u poljoprivrednoj proizvodnji. Obračun je izvršen na bazi javno objavljenih finansijskih izveštaja za 2018. i 2019. godinu. U 2018. godini, od 79 analiziranih privrednih društava čija je pretežna delatnost prerada i konzervisanja voća i povrća 63 % je ostvarilo pozitivan EBIT odnosno ostvarilo je poslovni dobitak, dok je 37 % ostvarilo negativan EBIT odnosno ostvarilo je poslovni gubitak u 2018. godini. Od 74 privrednih društava koja se bave uslužnim delatnostima skladištenja poljoprivrednih proizvoda, 53 % je ostvarilo pozitivan EBIT, dok je 47 % ostvarilo negativan EBIT u 2018. godini. Sa druge strane, u 2019. godini, od 79 analiziranih društava čija je pretežna delatnost prerada i konzervisanja voća i povrća 57 % je ostvarilo pozitivan EBIT odnosno ostvarilo je poslovni dobitak, dok je 43 % ostvarilo negativan EBIT odnosno ostvarilo je poslovni gubitak u 2019. godini. Od 74 privrednih društava koja se bave uslužnim delatnostima skladištenja, 59 % je ostvarilo pozitivan EBIT, dok je 41 % ostvarilo negativan EBIT u 2019. godini.