STRUKTURA SKROBA U ODNOSU NA FIZIČKE KARAKTERISTIKE ZRNA KUKURUZA - Milašinović, Marija (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Cilj ovog rada je bio da se ispitaju fizički parametri kvaliteta zrna i struktura skroba različitih genotipova zrna kukuruza koji se gaje u Srbiji. Pored toga, cilj je bio da se utvrdi odnos (korelacija) između ispitivanih karakteristika. Rezultati dobijeni testom tvrdoće po Stenvert-u pokazali su veliku varijabilnost između uzoraka. Udeo frakcije tvrdog endosperma (TE) kretao se u rasponu od 53,29% do 76,28%. Hektolitarska masa (HM) i masa 1000 zrna ili apsolutna masa (AM) 10 različitih genotipova kukuruza kretale su se od 782,69 do 907,39 kgm-3 i od 128,40 do 376,50 g, respektivno. Specifični genotipovi kukuruza imali su najveći sadržaj amiloze (27,8% i 28,9%). Genotip žutog zubana, ZP 606, imao je najmanji sadržaj amiloze u zrnu (22,3%). Rezultati pokazuju da se struktura skrobnih granula razlikuje u zavisnosti od tvrdoće endosperma zrna. Sadržaj amiloze je bio u visokoj korelaciji sa fizičkim parametrima kvaliteta kao što su HM, AM, gustina i TE.