VARIJABILNOST I KORELATIVNA MEĐUZAVISNOST KVALITETA SEMENA CRVENE DATELINE I ITALIJANSKOG LJILJA ZAVISNO OD SORTI TOKOM VIŠEGODIŠNJEG PERODA SKLADIŠTENJA - Stanisavljević, Rade (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Crvena detelina i italijanski ljulj se često gaje u smeši. Kvalitet semena je od presudnog značaja za ostvarenje željenog broja biljaka u smeši, kao i odnosa travno-leguminoznih komponenti. Za zasnivanje useva se može koristiti seme različite starosti koje zadovoljava kriterijume kvaliteta za stavljanje u promet. Seme crvene deteline i italijanskog ljulja može se stavljati u promet sa klijavošću od 70% i više. U ovom eksperimentu, ispitivano je seme različite dužine skladištenja: šest sorti crvene deteline i četiri sorte italijanskog ljulja. Ispitivana su semena starosti do četiri godine. Kvalitet semena je ispitivan praćenjem sledećih parametara: energija klijanja, količina tvrdog-dormantnog semena, ukupna klijavost i broj nenormalnih klijanaca. Ispitivane sorte semena crvene deteline i italijanskog ljulja su pokazale najbolji kvalitet nakon jedne i dve godine čuvanja. Nakon četire godine čuvanja semena, od šest ispitivanih sorti crvene dateline, dve nisu zadovoljile kriterijume za stavljenje u promet u Srbiji, prema važećem pravilniku o kvalitetu semena. Kod italijanskog ljulja, od četiti ispitivane sorte, dve nisu zadovoljile kriterijume za stavljanje semena u promet.