PREFERENCIJA DOMAĆINSTAVA ZA NEKE ODABRANE SORTE KRAVLJEG GRAŠKA U DRŽAVI OYO, NIGERIJA - Ojedokun, Olajide (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2021)
Ova studija provedena je kako bi se utvrdili faktori koji utiču na to da domaćinstva preferiraju neke odabrane sorte zrna graška u državi Oyo u Nigeriji. Primarni podaci prikupljeni su od ukupno 250 domaćinstava iz pet područja lokalne samouprave (LGA) koristeći tehniku ​​višefaznog uzorkovanja. Podaci su analizirani korištenjem deskriptivne statistike i multinomnog logit regresijskog modela. Studija je otkrila da su domaćinstva uglavnom preferirala sortu graha Oloyin i da domaćinstva uglavnom koriste Oloyin za različito kuhanje. Starost nosioca domaćinstva, primarno zanimanje nosioca domaćinstva, godine formalnog obrazovanja, prihod, cijene sorti zrna graška, aroma tokom kuhanja, sposobnost toleriranja najezde žižaka i odsustvo stranih čestica utjecali su na sklonost domaćinstava prema sortama zrna graška. Studija preporučuje da je potrebno da zainteresirane strane i uzgojne institucije obrate pažnju na sortu Oloyin ako će se postići cilj Politike promocije poljoprivrede.