Dynamics Analysis of Cutting Force in Cam Mechanism Using Bond Graph Modeling - Trajkovic, Dragana (Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2025)
U radu je prikazan način određivanja pojačanja pogonskog motora (elektromotora) kulisnog mehanizma univerzalnog struga za obradu metala skudanjem strugotine. Proračunom vrednosti promenljivih matematičkih parametara modela u funkciji vremena dobija se dinamičko ponašanje ovog modela bregastog mehanizma. Bregasti mehanizam je šematski prikazan fizički apstraktno preko bond grafova i preko čvrstog nosioca programa i obuhvata ju automatsko i programirano kretanje struga preko čvrstog nosioca programa.