Džentri, Keron I., Lora Dž. Šepard i Lora Sjoberg, ur. 2019. Rautledžov priručnik o rodu i bezbednosti. Rautledž, 440 strana, £ 190 (tvrdi povez) - Stosic, Milena (Journal of Regional Security, 2022)
Rodna ravnopravnost predstavlja jedan od primarnih prediktora mira i važan globalni cilj održivog razvoja. Istovremeno, može se koristiti da da legitimitet ratu i inostranim intervencijama. Tradicionalna disciplina međunarodnih odnosa retko uzima u obzir rod, iako postoji niz dokaza koji sugerišu da je rod jedan od ključnih bezbednosnih aspekata, posebno u traženju odgovora na to šta se smatra bezbednošću i čija je bezbednost važna. Kao što Lora Sjoberg (Laura Sjoberg) primećuje, rod je bio odsutan u ključnim časopisima o bezbednosnim studijama, kao što je časopis Security Studies, koji je počeo da objavljuje termine žene i rod tek sredinom 2000-ih. Ovaj priručnik koristi feminističke naočare za unapređenje sveobuhvatne analize u bezbednosnim studijama i za ispitivanje i informisanje politika koje služe socijalnoj pravdi. U tom cilju, ova knjiga će biti korisna studentima/kinjama, naučnicima/ama i praktičarima/kama u ovoj oblasti, radoznalim da zakopaju ispod mejnstrim IR i otkriju kako odnosi moći funkcionišu u složenom kontekstu bezbednosti i globalne politike.
Keywords: rod; bezbednost; rodna ravnopravnost; feminističke studije bezbednosti; feminizam