English - Lemenkova, Polina (Journal of process management and new technologies, 2025)
Високоалпски регион северне Италије карактеришу јединствени екосистеми, сложено хидрогеолошко окружење, стрми топографски градијенти, разноврсност типова вегетације и пејсажних делова, и разноврсност климатских и метеоролошких фактора. Алпски екосистем је још сложенији када у саставу вегетације доминирају четинари, јер услови и правци подземних токова имају непредвидиве количине воде. Моделирање таквих екосистема захтева напредне алате програмирања и рачунарских приступа, као што је Питхон. Овај чланак је фокусиран на моделирање дистрибуираног водног биланса у алпским сливовима. Подручјем доминирају четинарске шуме (смрека, бор) са дрвећем различите старости (старо >200 година и младо,