Modelovanje stvarnih borbenih operacija - Kostić, Mladen; Jovanović, Aca (Journal of process management and new technologies, 2023)
У овом раду се разматра модел офанзивне борбене операције ваздух-земља, производ специфичног процеса моделовања – оперативног планирања и таргетинга. Моделовање је изведено апроксимативним методама нумеричке интеграције засноване на Ланчестеровом закону борбе. Оперативни фактори и њихове импликације на исход се користе за моделирање посебне, али још увек актуелне, офанзивне ваздушно-копнене кампање/операције „Пустињска олуја“. Модел рајматра релевантне факторе, као што су борбене могућности, број снага и потрошња ресурса и „трошење " снага у борби, како би се омогућило планирање и предвиђање победничке стране. Оптимално решење проблема као корисно стратешко оруђе, засновано на моделу борбеног трошења, има практичну корист за доношење исправних управљачких одлука у процесу оперативног планирања. Овај приступ одговара управљању пројектима, с обзиром на исте оперативне факторе и способност управљања њима