Postignuća studenata i njihovi stavovi u odnosu na organizaciju nastave - Analiza korelacije - Gardašević, Dragana; Banjević, Koviljka; Nastasić, Aleksandra; Rošulj, Dragana (Journal of process management and new technologies, 2023)
Iako učenje na daljinu ne predstavlja novi pristup podučavanju, za mnoge visokoškolske ustanove učenje na daljinu predstavljalo je ’’posledicu’’ pandemije Covid-19. To je bio slučaj i u sistemu visokog obrazovanja Srbije. U prethodnim radovima autori su, zasebno, istraživali performanse studenata i njihove stavove u odnosu na učenje na daljinu. Osnovna ideja ovog rada vezuje se za istraživanje povezanosti između stavova studenata u odnosu na učenje na daljinu i njihovih postignuća. Uzorak su predstavljali studenti Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd, Odseka Beogradska politehnika, prve, druge i treće godine studija studijskog programa Menadžment kvalitetom. Za prikupljanje podataka korišćena su dva instrumenta: 1) upitnik za potrebe merenja stavova studenata i 2) podaci o prosečnim ocenama, odnosno prolaznosti na ispitima za potrebe merenja postignuća studenata. Kao istraživačke metode korišćene su deskriptivna statistika i metoda korelacije. Rezultati studije mogu biti primenjeni u aktuelnim i budućim istraživanjima, za potrebe unapređenja obrazovnog procesa, kao i što mogu biti od značaja za nastavnike i druge zainteresovane strane.
Keywords: Učenje na daljinu, Mišljenja studenata, Efikasnost i efektivnost studenata, Analiza korelacije