HIGH EFFICIENCY PUBLIC TRANSPORTATION SYSTEM: ROLE OF BIG DATA IN MAKING RECOMMENDATIONS - Sazu, Mesbaul Haque; Jahan, Sakila Akter (Journal of process management and new technologies, 2022)
Veliki podaci imaju ogroman uticaj na urbano planiranje i morfologiju gradova. Veliki podaci se koriste za procenu zahteva zajedničke transportne strukture, fokusirajući se na finansiranje i planove prenosivosti unutar ključnih gradova. Istraživanje pruža sistem za donošenje preporuka (RMS) fokusiran na sugerisanje transportnih metoda za automobilsku potrošnju tako što detaljno opisuje ogroman broj informacija o metodama transporta koje potiču od različitih proizvoda. Istraživanje se fokusira na korišćenje velikih podataka kako bi se došlo do zajedničkog transporta i predstavlja strukturno razumevanje za prikupljanje, kombinovanje, agregiranje, inkorporiranje, širenje i kontrolu informacija iz brojnih izvora. Koriste se metode ekstrakcije informacija koje omogućavaju procenu organizovanih velikih podataka, koji prate razvijena merila kao što je CRISP-DM, i neorganizovanih, lako ponuđenih velikih podataka. Istražne informacije su prikupljene od predstavnika telefona i automatskih uređaja za lociranje vozila u regionu. Predloženi RMS je omogućio da se ispita vremenski i prostorni obim zajedničkih transportnih objekata i predložio planove za unapređenje transporta.