SAJBER BEZBEDNOST I TURIZAM: BIBLIOMETRIJSKA ANALIZA - Kovačić, Matija; Čičin-Šain, Marko; Milojica, Vedran (Journal of process management and new technologies, 2022)
Тема сајбер безбедности у туризму је од посебног значаја јер су туристи у страним земљама једна од најугроженијих група због непознавања језика, закона итд. Са повећањем броја технологија које омогућавају интерактивност, бесконтактно плаћање , односно информативног садржаја за туристе, јављају се ризици по безбедност података туриста, као и ризици везани за крађу података на банкарским картицама туриста. У циљу идентификације актуелних сазнања, односно тренутног стања у контексту истраживања сајбер безбедности у туризму, спроведена је библиометријска анализа која је указала да недовољан број аутора истражује сајбер безбедност и да нема довољан број студије које би анализирале механизме и мере повећања сајбер безбедности у туризму. Значај истраживања сајбер безбедности у туризму заснива се на чињеници да је туризам посебно рањива и осетљива грана привреде на ризике који утичу на туристе као такве, те да може зависити од угледа земље, институција или хотела. Библиометријска анализа спроведена у овом раду значајна је за будуће истраживаче с обзиром да може послужити као основа за фокусирање истраживача на одређене области сајбер безбедности.