Решавање проблема целобројног програмирања употребом алгоритма претраге заснованог на антенама тврдокрилаца - Brajević, Ivona; Brzaković, Miodrag; Jocić, Goran (Journal of process management and new technologies, 2021)
Алгоритам претраге заснован на антенама тврдокрилаца (BAS) је нова метахеуристика базирана на једном решењу. Овај алгоритам инспирисан је процесом лова тврдокрилаца. Иако ова метахеуристика има добру способност претраге, она може лако да се заглави у локалном оптимуму када је примењена за решавање тешких оптимизационих проблема. У циљу превазилажења овог проблема у овом раду се предлаже популациони алгоритам претраге заснован на антенама тврдокрилаца (PBAS) за решавање проблема целобројног програмирања. Предложени алгоритам користи способност популације да би извршио претрагу разноликих региона претраге у циљу проналажења оптималног решења. Овај алгоритам тестиран је за решавање девет проблема целобројног програмирања и једаног проблема механичког дизајна. Добијени резултати су упоређени са резултатима других популарних метахеуристика које су претходно примењене за решавање истих проблема. Резултати показују да предложени алгоритам постиже боље резултате за већину проблема.