Fosfolipidni transferni protein: Veza između metabolizma lipida i inflamatornog statusa u fiziološkoj trudnoći i kardiometaboličkim komplikacijama trudnoće: Fosfolipidni transfersni protein u trudnoći - Stefanović, Aleksandra (Journal of Medical Biochemistry, 2026)
Uvod: Fosfolipidni transfer protein (PLTP) reguliše remodelovanje lipoproteina visoke gustine (HDL) prenosom holesterola i fosfolipida, menjajući njihovu veličinu i funkcionalnost. Trudnoća je praćena promenom u metabolizmu lipida, međutim uloga PLTP-a tokom trudnoće još uvek nije u potpunosti razjašnjena. Ova studija je ispitivala longitudinalne promene ekspresije PLTP gena  koncentracije  tokom zdrave trudnoće i trudnoće sa kardiometaboličkim komplikacijama, kao i njihovu povezanost sa metabolizmom lipida i inflamatornim statusom majke.Metode: Praćeno je 84 zdravih trudnica i 20 trudnica kod kojih su se tokom trudnoće razvile gestacijski dijabetes melitus ili  hipertenzivni poremećaji. Ekspresija gena za PLTP, koncentracija PLTP-a, parametri proširenog lipidnog profila i inflamatorni status analizirani su tokom trimestra.Rezultati: Sličan tok promena ekspresije gena za PLTP i koncentracija PLTP-a uočen je u obe grupe, ali je ekspresija gena za PLTP u prvom trimestru bila značajno niža u grupi sa komplikacijama (p < 0,05). Analiza serumskih neholesterolskih sterola u HDL subfrakcijama (NCSHDL) i plazmatskih ceramida [ceramid C16:0 (Cer C16:0), ceramid C24:0 (Cer C24:0)] pokazala je značajno niže koncentracije dezmosterolaHDL (p < 0,05), kao i značajno više koncentracije C24:0 (p < 0,001) u grupi sa komplikacijama u prvom trimestru. U prvom trimestru u grupi sa komplikacijama dobijeni su i viši nivoi rezistina (p < 0,05). Ekspresija gena za PLTP u prvom trimestru bila je nezavisno povezana sa pojavom komplikacija u trudnoći.Zaključak: Rezultati studije ukazuju na izmenjenu ekspresiju gena za PLTP, prošireni lipidni profil i inflamatorni status u prvom trimestru trudnoće sa kardiometaboličkim komplikacijama. Dobijeni rezultati  naglašavaju značaj detaljnog ispitivanja metabolizma lipida i inflamatornih puteva u ranoj trudnoći u cilju unapređenja ishoda trudnoće.
Keywords: fosfolipidni transfer protein; gestacijski dijabetes; hipertenzivni poremećaji u trudnoći; fosfolipidni transferni protein