Serumski cistatin C kao biomarker kod ne-Hodgkinovog limfoma i njegova povezanost sa aktivnošću paraoksonaze 1 - Mirjanić-Аzaric, Bosa; Mijic, Smiljana; Radić Savić, Žana; Stanković, Siniša; Malčić-Zanić, Dragana; Mihailović Egeljić, Nataša; Stojisavljević, Đorđe; Ivetić, Bojana; Bogavac-Stanojević, Nataša (Journal of Medical Biochemistry, 2026)
Uvod: Cilj ove pilot studije bio je da se proceni potencijal cistatina C (Cys C) kao biomarkera kod ne-Hodgkinovog limfoma (NHL) i ispita njegova povezanost sa aktivnošću paraoksonaze 1 (PON1).Metode: Studija je obuhvatila 44 pacijenta sa B-ćelijskim NHL i 44 zdrava ispitanika. Cys C je meren pomoću analizatora Cobas e 801 (Roche Diagnostics GmbH, Mannheim, Nemačka), dok su PON1 i ukupni antioksidativni status (TAS) mereni na sistemu ILab 300+ (Instrumentation Laboratory, Milano, Italija).Rezultati: Serumski nivo Cys C (mg/L) bio je značajno viši kod pacijenata sa NHL u poređenju sa kontrolnom grupom: 1,03 (0,88–1,24) naspram 0,83 (0,78–0,90), P < 0,001. Dijagnostička sposobnost Cys C, procenjena preko površine ispod ROC krive (AUC), iznosila je 0,812 (95% CI: 0,732–0,902). Optimalna granična vrednost za Cys C bila je 0,870 mg/L, sa osetljivošću i specifičnošću od 77,1% i 75,6%. Značajna negativna korelacija je primećena između Cys C i aktivnosti PON1 (r = –0,42, P = 0,010) kod pacijenata sa NHL.Zaključci: Ova studija ističe potencijal Cys C kao biomarkera kod NHL. U multivarijabilnoj analizi, Cys C je ostao jedini značajan prediktor bolesti, pri čemu svaka jedinica povećanja odgovara približno trostrukom povećanju verovatnoće za NHL. Negativna korelacija između Cys C i PON1, primećena po prvi put kod pacijenata sa NHL, može pružiti važne smernice za buduća istraživanja molekularnih mehanizama koji stoje iza ove bolesti.
Keywords: cistatin C, paraoksonaza 1, ne-Hodgkinov limfom