Dinamika promene dužine telomera leukocita kod pacijenata sa blagim do umerenim COVID-19 tokom 3 nedelje praćenja: veza sa terapijom: Dužina telomera leukocita i COVID-19 - Kotur-Stevuljević, Jelena; Roksandić Milenković, Marina; Vekić, Jelena; Dimić, Nemanja; Dimić, Dejan; Ćujić, Danica; Guzonjić, Azra; Gnjatović, Marija; Todorović, Aleksandra; Bogavac-Stanojević, Nataša (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Kratak sadržaj Uvod: Tokom trogodišnje pandemije COVID-19 otkriveno je da postoji čitav spektar težine bolesti i kliničkih manifestacija. Najintrigantniji deo ovog fenomena leži u interindividualnoj varijabilnosti toka COVID-19 među pacijentima, što se može pripisati starosti pacijenata, komorbiditetima i opštem zdravstvenom stanju. Fokus ove studije praćenja bio je da se proceni promena dužine telomera leukocita kod pacijenata sa blagim do umerenim COVID-19 i istovremeni uticaj inflamacije, oksidativnog stresa (OS), zahvaćenosti pluća i sprovedene terapije na tok bolesti. Metode: Rutinski biohemijski/hematološki parametri, markeri OS (prooksidanti i antioksidanti), nivo antitela na vitamin D, IgM i IgG i relativna dužina telomera leukocita (rLTL) mereni su u tri vremenske tačke (pri postavljanju dijagnoze, posle 14 i 21 dana od početak bolesti) u uzorcima krvi 31 pacijenta sa COVID-19, sa blagim (n=16) i umerenim (n=15) oblikom bolesti, lečenim ambulantno. Rezultati: Iako su pacijenti imali smanjenu rLTL na početku (medijana: 0,592; 25. – 75. percentil: 0,518-0,724), ona se značajno povećavala tokom praćenja (medijana: 0,773; 25. – 75. percentil: 0,615-0,923; P
Keywords: COVID-19; oksidativni stres; dužina telomere; biomarker; vitamin D.