ENDOKRINI EFEKTI GRELINA NA HISTOLOŠKE, HORMONSKE I MORFOMETRIJSKE PARAMETRE HIPOFIZE I MOGUĆNOST NJEGOVE KLINIČKE PRIMENE - Čukuranović Kokoris, Jovana (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Uvod: Grelin, moždano-crevni hormon, je sekretagog hormona rasta (GH), a pošto reguliše apetit i najviše se luči pre obroka, opisuje se kao „hormon gladi“. Sastoji se od 28 aminokiselina. S obzirom na vezu između nutritivnog statusa i energetskog metabolizma, sugeriše se da poremećaji u ovim oblastima mogu dovesti do anoreksije, posebno tokom starenja. Cilj ovog preglednog članka je da pokaže uticaj grelina na histološke, hormonske i stereološke karakteristike ćelija hipofize, kao i mogućnost njegove kliničke primene.Metode: Da bismo napisali ovaj pregled, izvršili smo elektronsku pretragu literature putem baza podataka Google Scholar PubMed i sa terminima grelin, struktura, ćelije hipofize, metabolizam, starenje sa pozivanjem na autore i koautore objavljenih radova vezanih za ovu temu, kao i opciju „povezani članci“, koji su bili povezani sa sadržajem ove publikacije.Rezultati: Tema ovog preglednog članka odnosi se na strukturu, morfometrijske i hormonske karakteristike adrenokortikotropnih (ACTH), somatotropnih (GH), gonadotropnih (FSH i LH) ćelija hipofize kod kontrolnih i pacova tretiranih grelinom. Zaključak: Ovaj pregled je pokazao da centralna primena nanomolarnih doza grelina pacovima ima modulatornu ulogu na imunohistomorfometrijske  i hormonske karakteristike ćelija hipofize koje proizvode hormone. Promene su posebno značajne u zapremini kortikotropa, somatotropa i ćelija koje proizvode luteinizirajući hormon (LH), njihovoj zapreminskoj gustini i nivoima hormona koje luče u poređenju sa kontrolnom grupom.
Keywords: grelin, ćelije hipofize, hormonski status, morfometrija, klinička primena