Izazovi u tumačenju broja leukocita i nukleisanih eritrocita u hemolitičkoj bolesti novorođenčeta: prikaz slučaja o pouzdanosti rada hematološkog analizatora: Leukociti i nukleisani eritrociti u hemolitičkoj bolesti novorođenčeta - Jakšić, Marina; Banjac , Lidija; Banjac , Boban (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Predstavljen je slučaj hemolitičke bolesti novorođenčeta (HBN) izazvane majčinom aloimunizacijom na anti-E i anti-c antitela, što je dovelo do teške anemije, respiratorne insuficijencije i hiperbilirubinemije kod terminskog muškog novorođenčeta. Hematološka analiza izvršena pomoću automatizovanog analizatora Sysmex XN-3100 pokazala je lažno povišen broj leukocita od 163 × 10⁹/L, koji je kasnije manuelno korigovan na 28 × 10⁹/L zbog ekstremne interferencije nukleisanih eritrocita (više od 2.000 NRBC na 100 leukocita). Ovaj slučaj ilustruje analitička ograničenja savremenih hematoloških analizatora kod novorođenčadi sa izraženom eritroblastozom i naglašava suštinsku ulogu ručnog pregleda perifernog razmaza krvi i interdisciplinarne saradnje kliničara i laboratorije u obezbeđivanju dijagnostičke tačnosti.