Ниво интерлеукин-6, серумски калпротетин и високе осетљивости Ц-реактивни протеин код повреде слузокоже повезане са Цроновом болестом: Улога серумског калпротетина, високе осетљивости Ц-реактивног протеина и интерлеукин-6 у повреди цревне слузокоже - Zhang, Chuanshuo; Zhou, Fengning; Cao, Xiandong; Qiu, Chenyang; Lu, Mingdian; Yu, Xin; Xiang, Pingping; Yu, Bo; Zhou, Bo (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
[Циљ] Да се процени улога калпротетина, високе осетљивости Ц-реактивног протеина и интерлеукин-6 у повреди слузокоже дигестивног тракта код пацијената са Цроновом болестом (ЦД).[Методи] Изабрано је 52 пацијента дијагностицирана са ЦД. Узорци фекалија пацијената су прикупљени за детекцију калпротетина (ЕЛИСА), а узорци серума су прикупљени за детекцију хс-ЦРП (имунотурбидиметрија) и ИЛ-6 (хемилуминисценција). Сви пацијенти са ЦД прошли су колоноскопију или капсулну ендоскопију. Према модификованом ендоскопском индексу озбиљности ЦД (СЕС-ЦД). Упоређене су промене нивоа калпротетина, хс-ЦРП и ИЛ-6 у две групе, а РОЦ крива је извучена за анализу дијагностичке ефикасности (АУЦ) сваког индекса и ефекта комбиноване детекције на оштећење слузокоже.[Резултати] Ниво калпротетина и хс-ЦРП у групи повреде слузокоже био је знатно већи од оних у групи зарастања слузокоже. Према РОЦ анализи, АУЦ (0,93, 95% ЦИ: 0,88-0,98), осетљивост (88,5%) и специфичност (89,2%) калпротетин су били највећи када је критична вредност већа од 250 μg/г. АУЦ комбиноване детекције три индикатора (модел логистичке регресије) порастао је на 0,96, што је знатно боље од једног индикатора (П < 0,05).[Закључак] Ниво интерлеукин-6, серумског калпротетина и високе осетљивости Ц-реактивног протеина значајно су повезани са степеном оштећења слузокоже код пацијената са ЦД. Међу њима, калпротетин има најбољу дијагностичку вредност. Комбинована детекција ова три фактора може значајно побољшати идентификацију оштећења слузокоже током активности ЦД.
Keywords: Висока осетљивост Ц-реактивни протеин; Мукозна повреда; Интерлеукин 6; Цронова болест