Povećani ukupni TGF-β1 nivoi u plazmi i deregulisana IgA - IgM interakcija kod hronične opstruktivne bolesti pluća - Minic, Rajna; Đukić, Olivera; Kosanović, Dejana; Žujović, Dejan; Ilić, Aleksandra; Panić, Marko; Đorđević, Brižita (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Uvod: Hronična opstruktivna plućna bolest (HOBP) se eksprimira kao opstrukcija malih disajnih puteva i uključuje iznenadno i značajno pogoršanje simptoma, ponekad uzrokovano infekcijama. Metode: Pacijenti sa HOBP (n=38) i akutnim bronhitisom (AB, n=35) su grupisani na osnovu starosti i plazma je uzorkovana u dve vremenske tačke: tokom pogoršanja/infekcije i nakon 30 dana. Mereni su različiti biomarkeri, uključujući ukupne nivoe TGF- β1 u plazmi, ukupni IgA, ukupni IgM i nivoi Pseudomonas aeruginosa specifičnih IgA antitela. Rezultati: Povećani nivoi TGF- β1 su otkriveni kod pacijenata sa HOBP, bez značajne promene nakon 30 dana. Značajno sniženje ukupnog nivoa IgA u plazmi je primećeno kod pacijenata sa HOBP tridesetog dana. Nije primećena značajna razlika u specifičnim nivoima P. aeruginosa IgA između dve grupe pacijenata, ni tokom vremena. Zanimljivo je da je korelacija između ukupnih nivoa IgM i IgA bila odsutna kod pacijenata sa HOBP. Dok je pozitivna korelacija između starosti i nivoa IgA postojala kod pacijenata sa akutnim bronhitisom, ova korelacija je bila negativna kod pacijenata sa HOBP. Uočena je značajna korelacija između ukupnog IgA i P. aeruginosa specifičnog IgA kod pacijenata sa akutnim bronhitisom. S druge strane, pacijenti sa HOBP nisu pokazali nikakvu korelaciju pri t=0, ali je uočena korelacija između ukupnog IgA i P. aeruginosa specifičnog IgA1 pri t=30, što implicira da je rezolucija pogoršanja praćena konsolidacijom, tj. odgovarajućom stabilizacijom nivoa P. aeruginosa specifičnog IgA kod pacijenata sa COPD. Zaključak: Ovde izveštavamo o deregulisanoj IgA - IgM osi kod HOBP i pozivamo na izvođenje temeljnih studija humoralnog imunskog sistema, većeg obima.