Studija o interakciji između crevne mikrobiote, inflamatornih citokina i ekspresije miR-330-3p i miR-515-5p kod pacijenata sa ulceroznim kolitisom - Qin, Kaidi; Hu, Chao; Li, Wenjun; Wang, Wulin; Zhang, zilong (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Pozadina: Ulcerozni kolitis (UC) ima složenu patogenezu koja uključuje više faktora. Ova studija ima za cilj da istraži interakciju između crevne mikrobiote, serumskih inflamatornih citokina i miR-330-3p, miR-515-5p kod pacijenata sa UC za nove strategije lečenja. Metode: Studija je upisala 95 zdravih kontrola, 88 UC pacijenata u remisiji i 91 u aktivnim bolestima. Procene su uključivale kliničke podatke, detekciju crevne mikrobiote (koristeći metode kulture), merenje citokina u serumu (pomoću ELISA testa) i analizu ekspresije miRNA (koristeći RT-kPCR). ROC krive procenjuju dijagnostičku vrednost, a multivarijantna logistička regresija identifikovane faktore rizika. Rezultati: Od kontrolne grupe do remisije UC, a zatim do oduzimanja UC, uočena su značajna smanjenja u Bifidobacterium, Lactobacillus counts, IL-10 nivoa i ekspresije miR-515-5p, dok su povećanja zabeležena u Enterobacteriaceae, Enterococcus counts, IL-6, TNF-α nivoa i miR-330-3p ekspresije (P 0,5, p