ODNOS TROMBOCITA I LIMFOCITA KOD ZDRAVE POPULACIJE VOJVODINE: ODNOS TROMBOCITA I LIMFOCITA KOD ZDRAVE POPULACIJE - Šašić Ostojić, Tanja (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
UVOD: Odnos trombocit-limfocit (PLR) je jednostavan laboratorijski indeks koji može imati primenu u dijagnostici i praćenju različitih oboljenja, sa primarnom ili pratećom sistemskom inflamatornom komponentom. Međutim, zbog nedostatka referentnog intervala u opštoj populaciji, klinička primena PLR indeksa je ograničena. Cilj studije je bio utvrditi referentni interval za PLR indeks.METODOLOGIJA: Retrospektivna studija je uključila podatke o 4672 odrasla ispitanika kojima je prilikom sistematskog pregleda urađen klinički pregled i osnovna laboratorijska dijagnostika (kompletna krvna slika (KKS)). Referentni interval za PLR indeks je računat primenom Vodiča za kliničke i laboratorijske standarde procenom percentila i njegovog 95% intervala poverenja (IP). Verifikacija referentnog intervala je urađena u grupi (N=95) klinički zdravih ispitanika, oba pola odgovarajućih godina života.REZULTATI: Prosečna starost svih ispitanika bila je 43±10 godina, dominantno muškarci (83,7%). Medijana PLR bila je 109 (25.percentil:90-75.percentil:131; donja granica medijane-62(95%CI:61-63); gornja granica medijane-194(95%CI:188-198)). Žene su imale statistički značajno više vrednosti PLR-a u odnosu na muškarce (p0,05].ZAKLJUČAK: U reprezentativnom uzorku ispitanika velikom većinom iz populacije mlađih i sredovečnih stanovnika, referentni interval PRL za žene je 70-231; dok je za muškarace 61-183. Osobe preko 65 godina života mogu imati niže vrednosti PLR-a.
Keywords: Kompletna krvna slika, Laboratorijsko testiranje, Odnos trombocita i limfocita, Referentne vrednosti