Улога односа неутрофила / лимфоцита (НЛР) и односа тромбоцита / лимфоцита (ПЛР) у раној дијагнози плућног мукоепидермоидног карцинома и њихов клинички значај: NLR and PLR in pulmonary mucoepidermoid carcinoma - Yang, Limin; Zhao, Cuicui; Lei, Wei (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Циљ: Плућни мукоепидермоидни карцином (ПМЕЦ) често се погрешно дијагностикује због недостатка специфичности клиничких симптома.  Однос неутрофила / лимфоцита (НЛР) и однос тромбоцита / лимфоцита (ПЛР) користе се у дијагностици и прогностичкој процени различитих болести.  Овај рад има за циљ да потврди помоћну дијагностичку вредност НЛР и ПЛР у периферној крви ПМЕЦ-а и израчуна неколико индекса како би се потврдила поузданост хипотезе.Методе: Укупно 26 пацијената са ПМЕЦ-ом уписано је као група случајева, а 156 здравих пацијената је изабрано као контролна група у овој студији према критеријумима укључивања и критеријумима искључења. Прикупљени су сви клинички подаци и сви испитаници су узимали крв из вена на тесту.  Корелациона анализа НЛР, ПЛР и индикатора тумора била је у складу са нормалном дистрибуцијом помоћу Пеарсонове анализе.  Кривуља радне карактеристике пријемника (РОЦ) коришћена је за израчунавање дијагностичке вредности НЛР и ПЛР.Резултати: Ниво НЛР и ПЛР значајно је повећан код пацијената са ПМЕЦ-ом у поређењу са здравим контролама (** П
Keywords: однос неутрофила / лимфоцита; однос тромбоцита / лимфоцита; плућни мукоепидермоидни карцином; дијагноза; упални одговор