Da bi se proučila korelacija između nivoa laktata u krvi i neonatalne hiperbilirubinemije i da se predvidi ozbiljnost NHB kod novorođenčadi - Zhang, Gangqiang; Šao, Kun; Yun-heng, (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Cilj: Proučiti korelaciju između nivoa laktata u krvi i hiperbilirubinemije kod novorođenčadi i analizirati prediktivnu vrednost nivoa laktata u krvi za težinu NHB kod novorođenčadi.Metode: Ukupno 123 dece sa dijagnozom neonatalne hiperbilirubinemije (NHB) primljene u odeljenje za akušerstvo od oktobra 2021. do oktobra 2022. godine izabrano je kao NHB grupa, a prema težini bolesti podeljeni su na blage, umerene i teške. Pedeset zdravih novorođenčadi rođenih u odeljenju za akušerstvo izabrano je kao kontrolna grupa. Upoređeni su nivoi glukoza-6-fosfat dehidrogenaze (G6PD), izoenzima kreatin kinaze (CK-MB), β2-mikroglobulina (β2-MG), aspartat aminotransferaze (AST), mlečne kiseline u krvi i ukupnog bilirubina u serumu. Pearsonova korelacijska analiza korišćena je za analizu korelacije između nivoa laktata u krvi i nivoa bilirubina, a ROC kriva je korišćena za određivanje prediktivne vrednosti nivoa laktata u krvi za težinu NHB kod novorođenčadi. Rezultati: NHB grupa je imala značajno viši nivo AST, CK-MB, β2-MG, mlečne kiseline u krvi i ukupnog bilirubina od NHB grupe (P < 0,05). Nivo G6PD je bio znatno niži (P < 0,05). Prema Pearsonu, nivo mlečne kiseline u krvi bio je pozitivno povezan sa ukupnim nivoom bilirubina (r = 0,604, P < 0,001). ROC kriva je pokazala da je AUC nivoa mlečne kiseline u krvi u predviđanju ozbiljnosti NHB bio 0,873, što je bilo više nego kod ukupnog bilirubina (P < 0,05).Zaključci: Novorođenčad sa NHB imaju viši nivo AST, CK-MB, β2-MG, laktata u krvi i ukupnog bilirubina u serumu, dok su niži nivoi G6PD. Nivo laktata u krvi u serumu je pozitivno povezan sa ukupnim nivoom bilirubina, koji se može koristiti za posmatranje težine NHB kod novorođenčadi.