english english - Andjelić, Tamara; Stevanović, Ivana; Mijušković, Mirjana; Dejanović, Bratislav; Ninković, Milica (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Kratak sadržajUvod: Cilj ove studije bio je određivanje antioksidativnog statusa pacijentima obolelim od multiple skleroze primenom standardnih biohemijskih testova tokom relapsa i remisije. Istovremeno, cilj studije je bio i odrediti uticaj pola, lekova koji modifikuju prirodan tok bolesti i kliničkih karakteristika multiple skleroze na analizirane antioksidanse.Metode: Studija je obuhvatila 178 pacijenata sa relapsno-remitentnom multiplom sklerozom (61 u relapsu/ 117 u remisiji), 93 žena i 85 muškaraca, 40,9 ± 9,8 godina (prosečna starost 40,9 godina) i 80 zdravih kontrola, uparenih po godinama i polu. 132 pacijenata je primalo terapiju koja modifikuje prirodan tok bolesti. Određene su koncentracije mokraćne kiseline, ukupnog bilirubina, albumina i transferina u serumu pacijenata i kontrolne grupe. Proširena Skala Statusa Onesposobljenosti (EDSS), trajanje bolesti i broj relapsa po godini su predstavljali kliničke karakteristike multiple skleroze.Rezultati: Antioksidativni status je niži kod obolelih od multiple skleroze u poređenju sa kontrolnom grupom. Nije utvrđena statistički značajna razlika u koncentracijama antioksidanasa tokom relapsa i remisije. Žene u odnosu na muškarce imaju slabiju antioksidativnu zaštita, koja se ogleda u nižim koncentracijama mokraćne kiseline, ukupnog bilirubina i albumina. Utvrđena je negativna korelacija između trajanja bolesti i vrednosti mokraćne kiseline i između broja relapsa po godini i koncentracije ukupnog bilirubina. Utvrđene su veće vrednosti albumina kod pacijenata koji su na terapiji koja modifikuje prirodan tok bolesti.Zaključak:U ovoj studiji je dokazana upotreba standardnih biohemijskih analiza za procenu antioksidativne aktivnosti obolelih od multiple skleroze. Pol i kliničke karakteristike bolesti utiču na parametre antioksidativnog statusa i ukazuju na značaj personalizovane, komplementarne, pomoćne antioksidativne terapije u multiploj sklerozi.
Keywords: antioksidansi; multipla skleroza; oksidativni stres; relaps; remisija