Apoptoza u tkivu karcinoma prostate: Značaj aktivnosti Kaspaze-3, Kaspaze-1 i Alkaline Dnaze: Apoptoza u tkivu karcinoma prostate - Klisic, Aleksandra (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Uvod i cilj: Žlezdano tkivo prostate odlikuje ravnoteža procesa proliferacije i programiranog odumiranja tkiva (apoptoze), koji su kod zdravih muškaraca u ravnoteži, što održava normalni volumen žlezde. Ukoliko dođe do poremećaja ova dva suprotna procesa, bilo na račun nekontrolisane proliferacije ili smanjene apoptoze, moguća je pojava karcinoma prostate. Cilj ovog istraživanja je da se ustanovi koncentracija Kaspaze-3, Kaspaze-1  i alkalne dezoksiribonukleaze (DNaze), u tkivu karcinoma prostate i u okolnom tkivu, u odnosu na klinički zdravo tkivo, kako bi se ustanovilo da li njihova ekspresija i aktivnost može biti rani marker alteracije okolnog tkiva u prekancerozni fenotip, u odnosu na zdravo tkivo. Metode: Koncentracija kaspaze-3 i kaspaze-1, kao i aktivnost alkalne DNaze, ispitani su u uzorcima tkiva prostate, uključujući kancerogeno tkivo, susedno tkivo u blizini tumora i okolno zdravo tkivo.Rezultati: Koncentracija Kaspaze-3 pokazuje značajan pad u tkivu karcinoma (p
Keywords: Karcinom prostate, Kaspaza-3, Kaspaza-1, Alkalna DNaza