ЕФЕКТИ ПРОПОФОЛА И СЕВОФЛУРАНА НА МЕТАБОЛИЧКЕ ПРОМЕНЕ И МАРКЕРЕ ОКСИДАТИВНОГ СТРЕСА КОД ЛАПАРОСКОПСКЕ АПЕНДЕКТОМИЈЕ КОД ДЕЦЕ: КЛИНИЧКО КОНТРОЛИСАНО ИСПИТИВАЊЕ: Stress markers in pediatric appendectomy - Fabri Galambos, Izabella (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Uvod: Laparoskopska apendektomija nudi nekoliko prednosti u odnosu na otvorenu hirurgiju, uključujući kraće vreme oporavka i manji postoperativni bol. Međutim, ona takođe nosi određeni rizik zbog stvaranja pneumoperitoneuma. Ublažavanje ovog rizika upotrebom odgovarajućih anestetičkih agenasa i optimizovanih hirurških tehnika može poboljšati ishode lečenja pacijenata. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi koji od dva anestetika, propofol ili sevofluran, bolje potiskuje oksidativne, inflamatorne i metaboličke odgovore kod dece koja se podvrgavaju laparoskopskoj ili konvencionalnoj apendektomiji.Metode: Ova prospektivno, kliničko, opservaciono istraživanje obuhvatilo je 120 dece uzrasta od 7 do 17 godina sa dijagnozom akutnog apendicitisa. Analizirani su vrednosti glukoze u krvi, bele krvne ćelije, IL-6, markeri oksidativnog stresa, laktat, pH i srednji arterijski pritisak.Rezultati: Statistički značajna promena u vrednostima laktata i srednjeg arterijskog pritiska zabeležena je tokom vremena u sve četiri ispitivane grupe bolesnika. Međutim, niti tip hirurškog postupka niti tip anestezije nisu značajno uticali na nivo glukoze, belih krvnih zrnaca ili nivoe tiobarbiturne kiseline. Postoperativne vrednosti IL-6 bile su niže kod pacijenata koji su lečeni balansiranom anestezijom.Zaključci: Naše istraživanje je pokazalo da tip anestezije utiče na hemodinamske promene, koje su usko povezane sa pojavom reperfuzionih povreda. Iako su markeri tkivne hipoksije i acidoze bili povišeni tokom laparoskopske hirurgije, njihove vrednosti su se brzo normalizovale u neposrednom postoperativnom periodu.