English English: English - Cao, Mugen; Lin, Qiuyan; Lin, Liling; Zhang, wenjie; Zhang, Lifeng (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Циљеви: Кардиоренални синдром (ЦРС) је сложено клиничко стање које доводи до погоршања и срчане и бубрежне функције. Емпаглифлозин, инхибитор котранспортера натријум-глукозе 2 (СГЛТ2), је нови лек против дијабетеса, који такође побољшава срчану и бубрежну функцију. Међутим, постоји мало истраживања о ефикасности и безбедности емпаглифлозина код старијих пацијената са дијабетес мелитусом типа 2 (Т2ДМ) са ЦРС. Циљ нам је био да проценимо ефикасност и безбедност емпаглифлозина код старијих пацијената са Т2ДМ компликованим типом ИИ и ИВ ЦРС.Методе: Спроведена је рандомизована, проспективна студија која је укључивала 200 старијих пацијената са дијагнозом Т2ДМ и ЦРС, примљених на кардиоваскуларно одељење владине болнице у провинцији Фуџијан од јануара 2020. до јануара 2024. Пацијенти су рандомизовани у експерименталну групу (н=100). емпаглифлозин 10 мг/дан и контрола група (н=100) која прима стандардну негу. Упоређени су глукоза у крви, индикатори срчане и бубрежне функције, нежељене реакције и велики нежељени кардиоваскуларни догађаји између група. Т-тестови, Манн-Вхитнеи У тестови, Вилцокон сигнед-ранк тестови и хи-квадрат тестови су изведени на одговарајући начин.Резултати: Након једногодишњег праћења, пацијенти у експерименталној групи су показали значајна побољшања глукозе у крви наташте, гликованог хемоглобина, серумског креатинина, микроалбумина у урину, НТ-проБНП, ејекционе фракције леве коморе и крајњег дијастолног пречника леве коморе у поређењу са контролна група (П
Keywords: Cardiorenal Syndrome; Type 2 Diabetes Mellitus; Empagliflozin; SGLT2 Inhibitors; Glycemic Control; Cardiorenal Protection