Osnovni ciljevi, misija i simbolika logotipa BCLF-a: Misija i simbolika logotipa BCLF-a - Ulusu, Nuray; Majkić-Singh , Nada (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Balkanska federacija kliničkih laboratorija (BCLF) ima ključnu ulogu u unapređenju praksi kliničkih laboratorija i podsticanju saradnje u okviru Balkanskog regiona. Ova federacija je osnovana 1992. godine, a njen cilj je da ujedini medicinske biohemičare iz balkanskih zemalja, promovišući standardizaciju, inovacije i profesionalni razvoj u oblasti kliničke laboratorijske medicine. Ovaj članak, zasnovan na ličnom stavu, istražuje rast federacije, njen uticaj na kliničku biohemiju i proces nastanka njenog logotipa. Logotip BCLF-a dizajniran je na kongresu 2010. godine i prihvaćen 2011. godine, simbolizujući jedinstvo i međusobnu povezanost regiona. Plavi deo predstavlja more, narandžasti simbolizuje Balkane, a zeleni deo predstavlja Tursku, što kolektivno ilustruje saradnički karakter federacije. Boje su odabrane zbog njihovih simboličkih značenja: narandžasta označava optimizam i entuzijazam, zelena simbolizuje rast i nove početke, dok plava odražava veličinu i dubinu. Logotip ima značajnu ulogu u vizuelnom predstavljanju vrednosti i misije BCLF-a. BCLF je uspešno organizovao edukativne događaje, konferencije i radionice, olakšavajući razmenu znanja i pomažući profesionalcima u laboratorijama da ostanu u koraku sa novim metodologijama. Pored toga, federacija se zalaže za unapređenje politika u zdravstvu i infrastrukture laboratorija, osiguravajući održivost kliničkih laboratorijskih usluga u regionu. Kroz posvećenost jedinstvu, istraživanju i deljenju znanja, BCLF je unapredio praksu kliničke biohemije u regionu, stvarajući temelj za nastavak rasta i saradnje u ovoj oblasti.
Keywords: Balkanska federacija kliničkih laboratorija (BCLF), klinička biohemija, dizajn logotipa, regionalna saradnja, profesionalni razvoj, saradnja u zdravstvu, edukativni događaji