Procena analitičkih i kliničkih karakteristika Siemens IMMULITE®2000 TSI metode za određivanje antitela na receptore tireotropina: Metoda za određivanje antitela na receptore tireotropina - Milinković, Neda; Sarić, Marija; Ružanović, Ana; Žarković, Miloš; Ćirić, Jasmina; Perović Blagojević, Iva; Mastilović, Ana Marija; Ignjatović, Svetlana; Nedeljković Beleslin, Biljana (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Sažetak: Uprkos komercijalno poboljšanim, standardizovanim rutinskim metodama koje se koriste u medicinskim laboratorijima, preciznoj laboratorijskoj medicini nedostaje harmonizacija rezultata kako bi laboratorijski rezultat bio koristan za njegovu namenu. Dodatno, za dobijanje pouzdanih laboratorijskih rezultata i preciznijih dijagnoza važno je i preporučuje se da svaka laboratorija potvrdi analitičke i kliničke karakteristike primenjene metode. Cilj ove studije bio je da se procene analitičke i kliničke performanse IMMULITE®2000 TSI imunohemijskog testa za određivanje autoreaktivnih antitela na receptore hormona koji stimulišu štitnu žlezdu (TSH-R-Ab).Metode: U studiju je uključeno ukupno 86 bolesnika sa klinički prisutnom Gravesovom orbitopatijom i 23 zdrava dobrovoljca kao kontrolna grupa. Ukupna koncentracija TSH-R-Ab određena je pomoću ECLIA (Elecsys Anti-TSHR Immunoassay Roche Diagnostics, GmbH, Mannheim, Njemačka) na analizatoru Cobas e411 (Roche, Diagnostics, GmbH). Koncentracija TSH-R-Ab merena je metodom CLIA (IMMULITE TSI 2000, Siemens Healthcare Diagnostics, UK). Netačnost metode ispitana je pomoću dva nivoa komercijalnih kontrolnih uzoraka (niska i visoka koncentracija analita). Rezultati: Dobijeni rezultati ispunjavaju opšte minimalne zahteve za analitičke performanse laboratorijskih metoda (CV
Keywords: antitela na receptore stimulišućeg hormona štitne žlezde, analitička i klinička osetljivost i specifičnost