Imunofenotipske karakteristike i prognostička vrednost plazma ćelija periferne krvi koje cirkulišu kod pacijenata sa novodijagnostikovanim multiplim mijelomom - Chen, Hong; Zhao, Yuan; Zhang, Zhiyu; Xie, Yan; Jin, Mulan (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Cilj: Ispitati imunofenotipske karakteristike i prognostičku vrednost plazma ćelija periferne krvi (CPC) kod pacijenata sa novodijagnostikovanim multiplim mijelomom (NDMM). Metode: Ova retrospektivna studija je sprovedena na pacijentima sa NDMM lečenim u bolnici Peking Chaoiang, Capital Medical Universiti, između januara 2020. i juna 2023. Krive operativnih karakteristika prijemnika (ROC) su korišćene da bi se odredile granične vrednosti CPC za CPC, a pacijenti su bili naknadno podeljena na više i niže CPC grupe. Rezultati: Uključeno je ukupno 57 pacijenata, srednje starosti od 64 godine, od kojih je 27 muškaraca. Na osnovu granične vrednosti od 0,0101%, 44 pacijenta su raspoređena u grupu sa višim CPC, a 13 u grupu sa nižim CPC. Procenat plazma ćelija koštane srži (BMPC) bio je značajno veći u grupi sa višim CPC u poređenju sa grupom sa nižim CPC (53,07% naspram 15,23%, P
Keywords: Višestruki mijelom; cirkulišuće plazma ćelije; imunofenotipizacija; protočna citometrija; prognoza