Promene citokina u nosnom sekretu nakon akutne akustične traume: Odgovor nazalnih citokina na akustičnu traumu - Jovanović, Vanja; Marjanović, Sonja; Perić, Aleksandar; Jovanović, Dejan; Radojičić, Zoran; Đukić, Mirjana; Vojvodić, Danilo (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
SažetakUvod: Profesionalno oštećenje sluha izazvano bukom predstavlja značajan zdravstveni rizik, posebno za vojna i policijska lica. Za razliku od konstantne, dugotrajne buke, impulsna buka, poput pucnjave, uzrokuje brža i ozbiljnija oštećenja sluha. Ova studija istražuje povezanost senzorineuralnog gubitka sluha i nivoa citokina u nosnom sekretu kod vojnih kadeta oba pola, izloženih visokointenzivnoj buci tokom pucanja.Metode: 105 kadeta (75 muškaraca i 30 žena, starosti 19–25 godina) je učestvovalo u ovom istraživanju. Audiometrijsko testiranje i merenje koncentracija IL-1β, TNF-α, GM-CSF i IL-10 u nazalnim sekretima sprovedeni su u tri vremenska intervala: 24 sata pre, odmah nakon, i 24 sata posle izloženosti buci. Rezultati: Akustična trauma izazvana bukom uticala je na sluh kod 39% muških i 21% ženskih učesnika. Kod onih sa promenama na audiogramu, nivo IL-1β porastao je odmah nakon izloženosti, dok su nivoi IL-1β i GM-CSF bili povećani 24 sata kasnije. Nivoi nazalnih IL-1β i GM-CSF značajno su se promenili kod svih učesnika, sa najizraženijim promenama kod onih sa promenjenim audiogramima. Muški kadeti su pokazali više vrednosti odnosa pro-upalnih/anti-upalnih citokina u poređenju sa ženskim kadetima.Zaključak: Akustična trauma povezana sa određenim stepenom gubitka sluha usled izlaganja buci pucnja udružena je sa povećanjem nivoa nazalnih proinflamatornih citokina i izraženija je kod miškaraca u odnosu na žene.
Keywords: Audiometrija; Citokini; Gubitak sluha; Impulsna buka; Interleukin-1β; Nosna šupljina; Pol; Pucnjava