Analiza učinka angiografije Ct kombinovane sa tri testa, Mmp-9 i Paf, na procjenu postoperativnog Vaskularnog Stenosisa u akutnom koronarnom sindromu - Sun, Jia; Gao, Yiling; Ma, Jing; Zhu, Minghui; Li, Kefei; Hou, Yiyong; Xie, Chunqiao; Zhang, Huang (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Pozad: Akut koronarni sindrom (ACS) je veoma česta kardiovaskularna bolest u kliničkoj praksi sa veoma visokim rizikom smrti. U ovom ispitivanju, promatrali smo učinkovitost CT angiografije (CTA), Matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) amd Platelet aktivacijskog faktora (PAF) u procjeni ACS-a.Materijalni i metodi: ukupno 124 pacijenata s ACS-om koji su primili u našu bolnicu od juna 2022. do marta 2024. bila su zapisana kao ispitanika studija. Svi ispitanici ispitivali su koronarna angiografija (CAG) i CTA. Da usporedimo stopu otkrivanja ACS-a CAG i CTA, i razliku u učinkovitosti u procjeni koronarnog stenoze plaka i kalcifikacije plaka. Osim toga, razine MMP-9 i PAF su otkrivene u pacijentima kako bi analizirali njihovu vezu sa stepenicom stenoze i razredu plaka. Nakon toga je učinak tri kombinirane testa CTA, MMP-9 i PAF analiziran za procjenu restenoze postperativnog broda. Konačno smo analizirali faktore povezane sa lošim kvalitetom slika CTA.Rezultati: nije bilo razlike u učinkovitosti CTA u otkrivanju ACS-a, procjenjivanju koronarnog stenoze plaka i kalcifikacije plaka u usporedbi s CAG-om (P>0,05). Postojala je pozitivna korelacija između MMP-9, PAF i stupnja koronarnog stenoze i težine plaka (P
Keywords: Aktivni koronarni sindrom; CT angiografija; koronarna angiografija; MMP-9; PAF