Preliminary analysis of the diagnostic value and mechanism of action of TGFbI and S100A4 in hepatocellular carcinoma - Zhao, Liang; Shu, Qinghua; Sha, Bowen; Wu, Miao; Zhang, Yufeng (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Pozadina: Analizirati dijagnostičku vrednost proteina indukovanog transformišućim faktorom rasta beta (TGFbI) i S100 kalcijum-vezujućeg proteina A4 (S100A4) na hepatocelularni karcinom (HCC), i dalje istražiti efekte TGFbI i S100A4 na feroptozu u HCC ćelije. Metode: Retrospektivno smo analizirali 76 pacijenata sa HCC koji su primljeni u našu bolnicu od oktobra 2022. do juna 2023. i otkrili razlike u ekspresiji TGFbI i S100A4 u kancerogenim tkivima i parakanceroznim tkivima da bismo analizirali njihovu dijagnostičku i prognostičku vrednost procene za HCC. Pored toga, HCC ćelijska linija HepG2 je kupljena i transfektovana plazmidima abnormalne ekspresije TGFbI i S100A4 da bi se proverile promene u vitalnosti ćelije, oštećenje oksidativnim stresom, oštećenje mitohondrija i feroptoza. Rezultati: TGFbI i S100A4 su povećani u HCC tkivima (P
Keywords: TGFbI; S100A4; hepatocelularni karcinom; feroptoza; dijagnostika