Nedostatak vitamina D, zamor i perzistentni kašalj su nezavisni prediktori depresivnih simptoma kod pacijenata sa sarkoidozom - Gvozdenovic, Branislav; Mihailovic-Vucinic, Violeta; Vukovic, Mira; Omcikus, Maja; Cvejic, Jelena; Belic, Slobodan; Jankovic, Jelena; Djurdjevic, Natasa; Stjepanovic, Mihailo (Journal of Medical Biochemistry, 2025)
Uvod: Depresivni simptomi su česti u sarkoidozi. Procenjivali smo uticaj simptoma sarkoidoze, plućne funkcije, zamora, radiografskih nalaza, komorbiditeta, lečenja i serumskog nivoa 25-hidroksivitamina D (25(OH)D) na depresivne simptome pacijenata sa sarkoidoom.Metode: U studiji preseka smo merili depresivne simptome korišćenjem Skale depresije Centra za epidemiološke studije (CES-D) i zamor pomoću Skale za procenu zamora (engl. Fatigue Assessment Scale, FAS). Prisustvo depresivnih simptoma je difinisano CES-D skorovima ≥16 ili ≥20. Zamor je utvrđem FAS skorom ≥22.Rezultati: Studijom je ukupno obuhvaćeno 400 pacijenata. CES-D skor ≥16 imalo je 128 pacijenata, a CES-D skor ≥20 njih 86. Multivarijantnim binominalnim logističkim regresionim modelom utvrđeni su sledeći nezavisni prediktori CES-D skora ≥16: ženski pol (OR 1.983), hronični tok sarkoidoze (OR 2.311), serumski nivoi 25(OH)D ≤20 ng/mL (OR 2.326), persistentni suvi kašalj (OR 2.173), FAS skor ≥22 (OR 9.243), i radiološki stadijum grudnog koša 3 (8.851). Pet varijabli predstavljalo je nezavisne prediktore za CES-D skor ≥20: diplopija (OR 4.411), FEV1
Keywords: Sarkoidoza, Depresivni simptomi, Nedostatak Vitamina D, Zamor, Kašalj, Multivarijantna analiza