Ispitivanje antropometrijskih, biohemijskih i nutritivnih parametara u populaciji predgojaznih i gojaznih žena u Republici Srbiji - Petrović, Anka (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Kratak sadržaj: Uvod: Antropometrijski parametri (AP), kao što su obim struka i indeks telesne mase (ITM), predstavljaju osnovne indikatore prekomerne telesne mase i gojaznosti. Ipak, pokazalo se da su drugi AP, kao što su odnos struka i kukova, obim struka i indeks visceralne gojaznosti (VAI), indeks masne mase tela (BMFI), kardiometabolički indeks (CMI) i odnos obima struka i visine, značajniji i precizniji pokazatelji od ITM u proceni kardiometaboličkog rizika.Metode: Cilj ove studije bio je da se ispitaju antropometrijske, biohemijske i nutritivne karakteristike grupe predgojaznih i gojaznih žena u Srbiji, sa fokusom na potencijalne razlike između AP, kao i njihovu povezanost sa određenim biohemijskim parametrima.Rezultati: Konačan broj ispitanica bio je 57 (prosečne starosti 37.16 ± 7.27 godina, opseg: 21–55 godina). Sistolni krvni pritisak (SBP) i diastolni krvni pritisak (DBP) su statistički značajno korelirali sa WtHR i BMFI: SBP i WtHR (r = 0.343, p = 0.009), SBP i BMFI (r = 0.310, p = 0.019), DBP i WtHR (r = 0.368, p = 0.005), i DBP i BMFI (r = 0.377, p = 0.004). Analizom biohemijskih parametara nisu utvrđene statistički značajne razlike među ispitivanim grupama, osim kod nivoa TG, koji su bili značajno viši u grupi gojaznih žena (p = 0.045).Jaka pozitivna korelacija utvrđena je kod nivoa triglicerida (TG) i VAI (r = 0.896, p < 0.001) i između TG i CMI (r = 0.896, p < 0.001), oba visoke statističke značajnosti. S druge strane, jaka negativna između HDLc i VAI (r = −0.601, p < 0.001) i HDL i CMI (r = −0.566, p < 0.001). Zaključak: Iako su vrednosti AP ispitanika bili značajno različiti, vrednosti energetskog unosa i unosa makronutrijenata se nisu značajno razlikovale. Nisu utvrđene značajne razlike u unosu vitamina i minerala između ispitivanih grupa. Pored toga, konstatovan je i neadekvatan unos esencijalnih hranljivih materija kao što su vitamin D, gvožđe i selen, što može nepovoljno da utiče na opšte zdravsteno stanje ljudskog organizma. Nijedna grupa nije zadovoljila kriterijum preporučenog unosa folata, što može povećati rizik od defekta neuralne cevi kod fetusa.
Keywords: gojaznost; indeks telesne mase; antropometrijski parametri; Kastelijevi indeksi rizika