Korelacija GLUT4, LEPR i TNF-α sa endometrijskom recepcijom u ženama s policističnim jajničkim sindromom indukovanom nepristojenošću - Dong, Yan; Wei,; Yifei,; Liu, Yan; Lin,; Li, Yan (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Cilj: Analizirati korelaciju glukoznog transportera 4 (GLUT4), receptora leptina (LEPR) i faktora tumora nekroze-α (TNF-α) sa endometrijskim receptivom u pacijenata s policističnim jajničkim sindromom (PCOS)-indukovanom nepristojnošću, kako bi pružili klinički dokaz za buduću dijagnozu i liječenje nepristojnosti indukovane na PCOS-u.Metode: 46 pacijenata s nepristojnošću indukovanih PCOS-a priznanih u našu bolnicu od juna 2020. do avgusta 2023 (istraživačka grupa), kao i 35 istovremenih slučajeva jednostavnih PCOS-a (kontrolne grupe) i 32 zdravih žena (normalne grupe) izabrani su kao učesnici istraživanja. U svim sudionicima je otkrivena periferalna krvna nivoa GLUT4, LEPR i TNF-α, a analizirana je dijagnostična vrijednost troje za PCOS u zdravim ženama i za nepristojnost indukovane na PCOS-u bolesnika PCOS-a. Osim toga, izmjerili su endometrijsku debljinu i indeks pulsiranja endometrijskog toka krvi (PI) i indeks otpora (RI) pacijenata u istraživačkoj grupi, a razgovarali su o korelaciji GLUT4, LEPR i TNF-α sa endometrijskom recepcijom. Rezultati: GLUT4 je bio niži u istraživačkoj skupini u usporedbi s kontrolom i normalnim grupama, dok su LEPR i TNF-α bili veći (P
Keywords: Transporter glukoze 4; Leptinski receptor; faktor-α tumora nekroze; Policistički jajnički sindrom; nepristojnost