Promene nivoa CD4+CD25high T ćelija i TGFβ1 u različitim stadijumima adultnog Tipa 1 dijabetesa: Stages in T1D: differences in CD25high T cells and TGFβ1 - Miličić, Tanja; Jotić, Aleksandra; Marković, Ivanka; Popadić, Dušan; Lalić, Katarina; Uskoković, Veljko; Lukić, Ljiljana; Maćešić, Marija; Stanarčić, Jelena; Stoiljković, Milica; Milovančević, Mina; Rafailović, Djurdja; et al. (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Prethodne studije su pokazale važnu ulogu poremećaja nivoa T ćelijskih subsetova u različitim stadijumima razvoja tipa 1 dijabetesa (T1D), dok su podaci vezani za CD25high T ćelije i transformišući faktor rasta β1 (transforming growth factor-TGFβ1), koji parcijalno reflektuju T regulatorni odgovor, i dalje kontroverzni. Analizirali smo nivo (a) CD25high T ćelija (b) TGFβ1 kod 17 prvih rođaka pacijenata sa T1D u stadijumu 1 (first-degree relatives of patients with T1D - FDRs1), sa povećanim rizikom za T1D, (GADA+, IA-2+); 34 FDRs u stadijumu 0 (FDRs0) (GADA-, IA-2-); 24 pacijenta sa novootkrivenim T1D u insulin-zavisnom stanju (insulin requiring state-IRS); 10 pacijenata u kliničkoj remisiji (CR); 18 zdravih kontrola (CTR). Nivo CD4+CD25high T ćelija je analiziran metodom dvobojne imunofluorescencije i protočne citometrije, TGFβ1 ELISA, GADA i IA-2 RIA metodom. Nivo CD25high T ćelija u FDRs1 je niži u poređenju sa kontrolama, FDRs0, IRS i CR (p
Keywords: CD4 CD25high T ćelije, TGFβ, prvi rođaci pacijenata sa tipom 1 dijabetesa, tip 1 dijabetesa