PROCENA DIJAGNOSTIČKE VREDNOSTI SERUMSKOG KATEPSINA S I NJEGOVE KORELACIJE SA HDL PODKLASAMA KOD PACIJENATA SA NE-HODGKINOVIM LIMFOMOM: Katepsin S i HDL podklase u limfomu - Mirjanić-Azarić, Bosa; Stankovic, Sinisa; Radic Savic, Zana; Malcic-Zanic, Dragana; Ninic, Ana; Vukovic, Marija; Nezic, Lana; Skrbic, Ranko; Bogavac-Stanojevic, Natasa (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Uvod: Novija otkrića ukazuju na ključnu ulogu katepsina S (CTSS) u preživljavanju malignih ćelija, kao i na značaj anti-apoptotičkih osobina lipoproteina visoke gustoće (HDL) koje doprinose većem preživljavanja ćelija. Cilj ove studije je analizirati CTSS kao potencijalni biomarker kod limfomu. Takođe, kako bi se bolje razumela uloga CTSS-a u nastanku i razvoju limfoma, analizirana je njegova povezanost s cistatinom C (Cys C), lipidima i upalnim markerima.Metode: U istraživanje je bilo uključeno 90 ispitanika: 11 bolesnika sa Hodgkinovim (HL) i 44 bolesnika sa B-ćelijskim ne-Hodgkinovim limfomom (NHL), te 35 zdravih ispitanika. Za merenje serumskog CTSS je korišten Invitrogen ELISA kit (Thermo Fisher Scientific, Inc., Waltham, MA, SAD).Rezultati: Nivo CTSS-a bio je značajno viši kod pacijenata sa NHL-om nego kod ispitanika  kontrolne grupe: 12,20 (9,75-14,57) vs 9,97 (8,44-10,99), P
Keywords: katepsin S, cistatin C, HDL3a i HDL3b subklase, apoptoza, Hodgkinov i ne-Hodgkinov limfom