Однос између серумске тироидне хормоне и ИЛ-1 ч нивоа и постмортемног деиодиназа ткива код критично болесних пацијената - Zhong, ZhenZhou; Xiao, XiaoLiu (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Циљ: Ова студија је истраживала везу између серумских тироидних хормона и нивоа ИЛ-1β и постморталне активности дејодиназе ткива код критично болесних пацијената. Методе: Серумски тироидни хормони и ИЛ-1β су мерени 5., 15. и последњег дана код 80 критично болесних пацијената. Четрдесет од ових пацијената није преживело, а јетра и скелетни мишићи су сакупљени да би се анализирала активност дејодиназе. Резултати: ТСХ, Т4 и Т3 у серуму су смањени, а рТ3 и ИЛ-1β повећани код не-преживелих. Од 5. до последњег дана, нивои ТСХ, Т4 и Т3 у серуму су се повећавали, а нивои рТ3 и ИЛ-1β су с временом опадали код преживелих, док су се нивои ТСХ, Т4 и Т3 у серуму смањивали или остали непромењени, а рТ3 и ИЛ- 1β повећан код не-преживелих. Последњег дана активност Д1 јетре била је у негативној корелацији са серумским рТ3 и ИЛ-1β, док је активност Д3 јетре и скелетних мишића била у позитивној корелацији. Закључак: Серумски тироидни хормони и ИЛ-1β су у корелацији са постморталном активношћу дејодиназе код критично болесних пацијената.