Da li farmakogenetika ima uticaj na ishod lečenja odraslih pacijenata sa akutnom mijeloidnom leukemijom lečenih primenom citarabina i antraciklina? Srpsko iskustvo - Pravdić, Zlatko; Virijević, Marijana; Mitrović, Mirjana; Pantić, Nikola; Sabljić, Nikica; Pavlović, Đorđe; Marjanović, Irena; Bukumirić, Zoran; Vidović, Ana; Jaković, Ljubomir; Pavlović, Sonja; Suvajdžić, Nada; et al. (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Uvod. Indukciona terapija zasnovana na citarabinu i antraciklinu standard je lečenja novodijagnostikovanih odraslih pacijenata sa akutnom mijeloidnom leukemijom (AML). Ishodi lečenja među obolelima od AML značajno se razlikuju. Ove razlike bi se delimično mogle objasniti genetičkim varijabilitetom metaboličkih puteva citarabina i antraciklina. Cilj ovog istraživanja bilo je ispitivanje uticaja varijanti u farmakogenima SLC29A1, DCK, ABCB1, GSTM1 i GSTT1, kao i laboratorijskih i parametara vezanih za AML na ishode lečenja odraslih bolesnika sa AML.    Metode. Ukupno 100 bolesnika sa AML je uključeno u studiju. Farmakogenetičke varijante SLC29A1 rs9394992, DCK rs12648166, ABCB1 rs2032582 i delecije gena GSTM1 i GSTT1 određivane su metodologijom zasnovanom na PCR-u, analizom fragmenata i direktnim sekvenciranjem. Korišćene su metode deskriptivne i analitičke statistike. Analiza preživljavanja je sprovedena prema Kaplan-Majerovom metodu upotrebom Log-Rank testa.Rezultati. Ovo je prva farmakogenetička studija odraslih bolesnika sa AML u srpskoj populaciji. Varijante u genima SLC29A1, DCK, ABCB1, GSTT1 i GSTM1 nisu uticale na ishode lečenja u našoj kohorti obolelih od AML, samostalno ili u međusobnim kombinacijama. Međutim, postizanje kompletne remisije bolesti istaklo se kao nezavisni prediktor ishoda lečenja. Zaključak. Prilikom farmakogenetičkih istraživanja neophodno je razmotriti jedinstveni genetički profil ispitivane populacije. Kako su farmakogenetički podaci o AML u evropskim populacijama oskudni, naši rezultati doprinose proširenju saznanja u ovoj oblasti i ukazuju na značaj primena tehnika sekvenciranja nove generacije u cilju otkrivanja posebnih farmakogenetičkih markera kod obolelih od AML u evropskim populacijama.
Keywords: AML; Antraciklini; Citarabin; Farmakogenetičke varijante