Metabolički sindrom kod pacijenata sa lupus nefritisom : Metabolički sindrom i lupus nefritis - Rabrenović, Dr sc. med. Violeta; Petrovic, Milica; Rabrenovic, Milorad; Rancic, Nemanja (Journal of Medical Biochemistry, 2024)
Sažetak:Uvod/cilj: Metabolički sindrom (MetS) kod bolesnika sa SLE, predstavlja  dodatno opterećenje i loš prognostički faktor za nastanak ili pogoršanje ateroskleroze i za kardiovaskularne komplikacije. Kod mnogih bolesnika sa lupus nefritisom (LN) MetS je često inicijalno već ispoljen. Cilj našeg rada bio je  da utvrdimo učestalost i karakteristike MetS kod bolesnika sa LN, kao i odnos komponenti Met Si aktivnosti lupus nefritisa.Materijal i metode: Kliničko ispitivanje je obuhvatilo grupu od 67 pacijenata sa LN, 54 (80,59%) ženskog pola i 13 (19,41%) muškaraca, prosečnih godina starosti 42,86±14,46. Pacijenti su podeljeni u dve grupe : prva  sa MetS (35,82%)  i druga bez MetS (64,18%), pacijenti su imali aktivan LN (34-50,74%) i LN u remisiji  (33-49,25%). Pratili smo kliničke i biohemijske parametre od interesa.Rezultati: Poredeći pacijente sa LN zbirno kao i one sa MetS i bez MetS, utvrdili smo da su pacijenti sa MetS bili stariji (p = 0.001),  BMI  (p
Keywords: Ključne reči : lupus nefritis, metabolički sindrom, dislipidemija, aktivnost