Interakcija oksidativnog stresa i inflamacije kod pedijatrijskih pacijenata sa nefrotskim sindromom - Simachew, Yonas Mulat; Mihajlović, Marija; Antonić, Tamara; Miloševski-Lomić, Gordana; Peco-Antić, Amira; Jovanović , Dragana; Paripović, Dušan; Stefanović, Aleksandra (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
Kratak sadržajUvod: Patofiziološki mehanizmi ključni u razvoju nefrotskog sindroma (NS) u pedijatrijskoj populaciji još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni. Ova studija ima za cilj proučavanje sinergističkog delovanja oksidativnog stresa i inflamacije u patogenezi NS.  Takođe, jedan od ciljeva ove studije je i ispitivanje veze hipertenzije sa stepenom oksidativnog stresa i inflamacije kod pacijenata u akutnoj fazi bolesti.Metode: U studiju je uključeno 33 dece sa NS uzrasta od 2 do 9 godina. Uzorci krvi su prikupljeni tokom akutne faze i remisije. Od parametara oksidativnog statusa određivani su: totalni oksidativni status (TOS), uznapredovali proizvodi oksidacije proteina (AOPP), balans prooksidans-antioksidans (PAB), sulfhidrilne grupe (-SH), paraoksonaza 1(PON1) i ukupan antioksidativni status (TAS) u serumu su mereni spektrofometrijski, a od parametara inflamacije su pentraksin 3 (PTX3), leptin, ligand programirane smrti ćelije 1(PD-L1) i E-kadherin određivani metodom enzimskog imunosorbentnog testa (ELISA).Rezultati: Pacijenti sa NS i hipertenzijom imali su značajno više nivoe AOPP i TOS (p=0.029 i p=0.003,respektivno). U akutnoj fazi bolesti su uočene nižu aktivnost –SH i PON1 u poređenju sa remisijom (p
Keywords: nefrotski sindrom; oksidativni stres; upala; hipertenzija; Pentrakin 3; napredni oksidacioni proteinski proizvodi