RAZLIČITE DOZE REKOMBINANTNOG FSH IODREĐIVANJE PARAMETARA OKSIDATIVNOG STRESA - Tulić, Lidija; Ivan,; Stojnic, Jelena; Bila, Jovan; Vukovic, Zeljka; Kotlica, Boba (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
Uvod: Cilj našeg rada je bio istraživanje povezanost doze rekombinantnog FSH sa parametarima oksidativnog stresa, kao i  uticaj na ishod IVF postupka. Metode: U studiju je uključena 101 pacijentkinja koja je lečena IVF postupkom. Parametri oksidativnog stresa koji su izabrani su: SOD, SH grupe i MDA. Uzimani su uzorci krvi/seruma pre početka i poslednjeg dana stimulacije jajnika. Rezultati: Zavisno od doze gonadotropina (rFSH) koju su primile, ispitanice su podeljene u dve grupe. U obe grupe nije bilo značajnih razlika u stopi živorođenosti i pobačaja. Srednji serumski MDA i SH grupe bili su značajno viši, a srednji serumski SOD bio je značajno niži nakon stimulacije u poređenju sa vrednostima pre stimulacije jajnika i to u obe grupe. Bilo je manje žena bez OS pre stimulacije. Zaključak: Postoji razlika u koncentracijama SOD, SH grupa i MDA u uzorcima na početku ciklusa u odnosu na one uzete na kraju stimulacije jajnika. Doza rFSH nije povezana sa promenom parametara OS, sa procenjenim kvalitetom jajnih ćelija i embriona, niti oplodnjom, trudnoćama i stopom pobačaja. Pacijentkinjama bez oksidativnog stresa pre ulaska u IVF postupak bile su potrebne niže doze gonadotropina tokom stimulacije. Ključne reči: in vitro oplođenje, oksidativni stres, doza gonadotropina