ADA KAO GLAVNI BIOHEMIJSKI MARKER KOD BOLESNIKA SA TUBERKULOZNIM IZLIVOM: ADA u tuberkuloznom pleuritisu - Janković, Jelena; Ilic, Branislav; Đurđević, Nataša; Jandric, Aleksandar (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
Tuberkulozni pleuritis (TP) je jedan od najčešćih oblika vanplućne tuberkuloze. Zbog sporog toka bolesti i nedostatka specifičnih simptoma i dijagnostičkih metoda, tuberkulozni pleuritis je teško dijagnostikovati. Iz tog razloga potreban nam je multidisciplinarni pristup i efikasni biomarkeri. Acidoalkoholno rezistentni bacilli (AARB), kulture i patohstološki nalaz biopsije kod većine pacijenata su pozitivni samo u manje od 10%. Za rezultate Lovenstein kulture potrebno je vreme od oko 6-8 nedelja, što odlaže dijagnozu. Adenozin deaminaza (ADA) je biomarker visoke osetljivosti i specifičnosti (više od 90%) i smatra se zlatnim standardom biomarkera u dijagnozi TP. Veoma je teško razlikovati maligni od TP sa limfocitnom predominacijom u punktatu, ali kod pacijenata sa malignim pleuralnim izlivom nivo ADA je smanjen, za razliku od TP. ADA u pleuralnom punktatu je brz, jednostavan, efikasan i ekonomičan način za razjašnjavanje etiologije pleuralnog izliva kao što je tuberkulozni pleuritis. Takođe, mnoge studije su dokazale ulogu ADA u proceni odgovora na lečenje tuberkuloze u periodu praćenja
Keywords: adenozin deaminaza; biomarkeri; pleuralni izliv; tuberkuloza