Uloga biohemijskih markera u predviđanju ishoda teško oboljelih COVID-19 pacijenata primljenih na jedinicu intenzivnog lečenja - Mirjanić-Azarić, Bosa; Pejić, Ivana; Mijić, Smiljana; Pejčić, Aleksandra; Đurđević Švraka, Anita; Švraka, Dragan; Knežević, Darija; Milivojac, Tatjana; Bogavac-Stanojević, Nataša (Journal of Medical Biochemistry, 2023)
Uvod: Pandemija teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirusa 2 (SARS-CoV-2) je multisistemska bolest  izazvana difuznim sistemskim procesom koji uključuje kompleksne interakcije inflamatornih, imunoloških i koagulacionih kaskadnih procesa. Cilj ove studije je da utvrdi najefikasnije biomarkere u proceni lošeg ishoda pacijenata u jedinici intenzivne nege obolelih od teškog oblika bolesti COVID-19.Metode: Retrospektivna opservaciona studija je uključivala 69 preminulih i 20 preživelih pacijenata lečenih u jedinici intenzivne nege u Opštoj bolnici Gradiška u periodu od 01.03.2021. do 01.04.2022. godine. Procenjivane su vrednosti leukocita, limfocita, neutrofila, trombocita, hemoglobina, odnosa neutrofila i limfocita (NLR), odnosa trombocita i limfocita (PLR), sistemskog inflamantornog indeksa (SII). Takođe, procenjivane su vrednosti interleukina-6, feritina, CRP, D-dimera, magnezijuma, bilirubina i aktivnost laktat dehidrogenaze.Rezultati: Prilikom prijema u jedinicu intenzivne nege postojala je značajna razlika u vrednostima sledećih parametara između preminulih i preživelih pacijenata: leukociti x 109/L 11,5 (8,86-14,75) naspram 9,4 (5,9-11,9), p=0,026; neutrofili x109/L 10,15 (7,81-12,74) naspram 8,60 (4,8-10,3) p=0,022; NLR 15,01 (10,60-24,33) naspram 9,45 (5,10-14,90) p=0,02; SII 3712 (2240-6543) naspram 1949 (993-3720) p=0,003. Tokom vremena koncentracija magnezijuma je značajno rasla u grupi preminulih pacijenata, dok je koncentracija hemoglobina i broj trombocita opadao. ROC analiza je pokazala sledeće AUC vrednosti: leukociti 0,774; neutrofili 0,781; NLR 0,786; SII 0,776;  D-dimer 0,741 i bilirubin 0,713.Zaključak: U ovoj retrospektivnoj studiji leukociti, neutrofili, NLR, SII, D-dimer i bilirubin, određeni pri prijemu u bolnicu, su imali visoku vrijednost u predviđanju smrti među pacijentima s teškim COVID-19.
Keywords: COVID-19; odnos neutrofili-limfociti; sistemski inflamantorni indeks; D-dimer; magnezijum; feritin.